26 Ocak 2013 Cumartesi

2012 Bakiyesi - Bilim Kurgular 2

Bilim kurgu serisinin ikinci kısmında dram yönü efektlerine ağır basan filmlere değinelim;

J.J. Abrams ve Super 8 (2011)
"Lost"'un yaratıcısı Abrams, ilk sinema filmi yönetmenliğini yaptığı "Star Trek" (2009) ile çok iyi bir sınav vermişti. Super 8 ise biraz daha vasat ve silik. Yapımcısı Spielberg olan film hakkında yapılan "E.T." (1982) benzetmesi Bilim Kurgu - Çocuk bağlantısı itibariyle çok yerinde, bir önceki yazıda bahsi geçen filmler, 70'lerin sonu ve 80'lerin başında üretilen filmlerin eline su dökemezken, bu film de çok daha iyi olanaklara sahip olmasına rağmen "E.T."'nin gerisinde kalıyor.

Rupert Wyatt ve Rise of the Planet of the Apes (2011)
Film hakkında bir önbilgim olmadığı için "Planet of the Apes" (1968) benzeri bir maymunlar gezegenine düşen insan hikayesi bekliyordum, ama konu deneylere tabii tutulan maymunların Dünya'daki isyanlarını anlatmasıyla bana daha çok müthiş belgesel "Project Nim" (2011)'i anımsattı. Kalite ve etkileyicilik olarak belgeselin yanına yaklaşamasa da, James Franco'nun başarılı performansı ve büyük yapım tuzaklarından sıyrılmayı başarmış olmasıyla elle tutulur bir film.

Gary Ross ve The Hunger Games (2012)
Suzanne Collins'in çok satan kitabı "The Hunger Games" büyük yankı buldu ve pek çok türdeşi gibi ilk fırsatta filme çekildi.  Japon yapımı "Battle Royale"'i, George Orwell'in "1984"'ü ile harmanlayan film/(kitabı bilemiyorum, okumadım), bu iki eserin söylediklerinin üzerine bir şey ekleyemese de ilgiyle izlenebiliyor. Muhtemelen kitabı okuyanlar tatmin olmayacaklardır ve haklı olarak pek çok önemli ögenin filmin dışında bırakıldığından yakınacaklardır.

Hiç yorum yok: